Leestijd: 3 minuten

Na reeds jaren gewend te zijn aan de termen 3G en 4G is de logische opvolger 5G gedoopt. Een netwerk met onbeperkte mogelijkheden is of volledig uniek maar vragen tegenwoordig nog bewuste investeringen in hard- & software van organisaties. de belofte. Net zoals veel draadloze netwerken bestaat ook 5G uit een uitgebreide lijst van verschillende netwerk- en frequentietechnieken. Deze zijn simpelweg te verdelen in 3 categorieën:

  • Low-band
  • Mid-band
  • High-band

De Low-band frequenties zijn nu geveild; echter betreft dit nog niet het 5G netwerk waar de media volle toeren op draait qua oneindige mogelijkheden en bandbreedte. Die zit namelijk op de Mid-band en High-band en dienen voor meer specifieke toepassingen anders dan landelijk bereik.

Mid-band netwerken volgen op zijn vroegst pas eind 2022. De voor 5G belangrijke 3,5GHz-band is in Nederland namelijk nog in gebruik door de Nederlandse inlichtingendiensten met het afluisterstation in Burum. Eerst moet dat afluisterstation naar een andere plek verhuizen. Na de geplande verhuizing van dat afluisterstation wordt er frequentieruimte in de 3,5GHz-band geveild.

Voordelen en mogelijkheden huidige 5G netwerk

Met de komst van 5G op de primaire 700-band heeft een iets sneller netwerk als grootste voordeel. Downloadsnelheden zullen uiteindelijk 1,5 tot 2,5 keer zo snel zijn en ook zal de latency (vertraging in communicatie tussen systemen, devices en applicaties) wat dalen ten opzichte van 4G. Dit kan voordelen hebben met videogesprekken, het opzetten en behouden van VPN verbindingen, snellere reactietijden bij (online) videospellen en (social media) applicaties.

De overige verkregen banden worden nu voornamelijk ingezet op het 4G netwerk om meer dekking en bandbreedte te realiseren. De grootste voordelen zullen echter zich “exclusief” op het 5G netwerk voortdoen. De reden hiervoor is om een “need to upgrade” te realiseren en providers de mogelijkheid te geven de investeringen die gemoeid gaan met de veiling (totaal 1,23 miljard euro) terug te gaan verdienen met premium abonnementen zowel particulier als zakelijk.

Het toekomstige 5G netwerk

Zodra de mid-band freqenties beschikbaar gaan komen eind 2022 zal er een serieuze transitie plaats vinden in de toepassingen die mogelijk worden. De latency zal significant gaan dalen en de masten kunnen een veelvoud aan connecties aan die de weg vrijmaken voor allerlei nieuwe of verbeterde toepassingen die met het huidige netwerk niet mogelijk zijn.

Denk hierbij aan:

  • Real-time online games die elders worden gehost (Google Stadia, Parsec en Steam Link).
  • Het verwerken van live (video)informatie dat direct te gebruiken is voor keuzes in bijvoorbeeld het verkeer (doorstroming met dynamische stoplichten) en zelfrijdende auto’s.
  • Het ontsluiten van 3D werelden en Argumented Reality zonder rugtassen vol met apparatuur maar door gebruik te maken van direct streaming vanuit de cloud.
  • Medische toepassingen met meer sensoren en technieken om op afstand en in het veld (los van ziekenhuis locaties) handelingen uit te kunnen voeren.

En door de capaciteit die 5G met zich meebrengt word het mogelijk om ontelbaar veel devices en sensoren tegelijk online te hebben. Dit zal het Internet of Things (IoT) echt in een stroomversnelling brengen. Alles altijd en on-demand beschikbaar voor elk denkbaar doeleinde.

Het ‘(ver)nieuwde’ werken

Los van capaciteit, snelheid en heel veel gelijktijdige connectiviteit gaan er belangrijke business toepassingen komen voor de zorg en zakelijke markt:

  • Het kunnen garanderen van beschikbaarheid en snelheid op vastgestelde terreinen / omgevingen.
  • Het kunnen leveren van dezelfde dekking en snelheid over een volledig terrein / omgeving door slimme netwerktechniek en het uitbreiden met lokale masten.
  • Het prioriteren van applicaties en/of toepassingen op netwerkniveau
  • Het interne 5G netwerk koppelen aan externe 5G netwerken (roaming) of zelfs een private netwerk over het publieke netwerk aanbieden (extended private LAN over WAN).

De toepassingen die hierboven vermeldt staan zijn niet nieuw
of volledig uniek, maar vragen tegenwoordig nog bewuste investeringen in hard- & software van organisaties.

Om deze toepassingen samen te voegen binnen 1 netwerk dat zowel intern als extern te gebruiken is maakt 5G voor providers (ISP’s) een belangrijke gamechanger. Providers (ISP’s) zijn nu regelmatig alleen nog het doorgeefluik van internet en datadiensten (leveren van connectiviteit naar een dienst van derden). Er is een sterke drang om dichter in het netwerk van klanten te komen en diensten te koppelen aan eigen oplossingen om daarmee een grotere afname zekerheid en hogere omzet te realiseren.

Early adaptors

Kan je niet wachten om op het 5G netwerk aan de slag te gaan? Dan zal je op dit moment, in veel gevallen, een nieuw toestel moeten aanschaffen. Vooralsnog zijn er een handjevol 5G Android toestellen beschikbaar maar let hierbij goed op welke frequentiebanden ze ondersteunen. Een 5G toestel uit het buitenland kan over andere frequentiebanden beschikken dan die in Nederland worden gebruikt. De nieuwste iPhones ondersteunen 5G maar schakelen dynamische tussen 5G en 4G met als doel batterijbesparing.

Een vorm van 5G zal bij de meeste providers onderdeel worden van het bestaande abonnement al verwachten wij op korte termijn dat er premium abonnementen en add-on’s gaan komen om “maximaal” gebruik te kunnen maken van de snelheid en daarbij behorende grotere databundels. Hoe sneller en in hogere resolutie / kwaliteit je alles ontvangt op jouw device hoe meer data je ook zal gaan gebruiken. Helemaal als het internet op jouw 5G toestel straks sneller is dan het WiFi netwerk thuis!

Extra: technische kant

Mocht u interesse hebben in technische kant achter 5G? Tweakers heeft hierover een uitgebreid item gemaakt.

Tweakers.png
*Bron: Tweakers 2020